Om oss

Under de senaste årtiondena så har den svenska bostadsmarknaden exploderat rent prismässigt. Något som först syntes i våra större städer där Stockholm är det mest påtagliga exemplet, men som nu även syns i mindre städer.

Priserna går stadigt uppåt och det kan i och med detta vara lätt att både bli fartblind – och, för all del, även rädd. Är det verkligen rimligt att lägga X antal miljoner för en bostadsrätt i Stockholm eller i någon av stadens förorter? Finns det fog för de höga summorna – eller handlar det om en bostadsbubbla?

Det finns inga givna svar på den frågan. Klart står emellertid att just Stockholm är ganska unikt i sammanhanget. Där är en ekvation – stor inflyttning och få bostäder – den största anledningen till de höga priserna på bostäder. Bygger man, vilket sker, så kommer också prisbilden att bli stabilare. En annan sak som kan fungera som lugnande medicin i sammanhanget är att Stockholm kan jämföras med andra storstäder i Europa. Jämför man priserna ur ett internationellt perspektiv så ligger det ganska jämnt.

Är det en bostadsbubbla?

Ser man dock saken ur ett annat perspektiv så finns det framförallt en oroande detalj: vår belåningsgrad är väldigt hög. Våra löner följer inte samma utveckling som bostadspriserna och det innebär att våra lån blir högre. Detta försöker man förändra genom amorteringskrav och genom att man måste kunna betala en högre kontantinsats. Något som förhoppningsvis fungerar. Handlar det om en bostadsbubbla så kan stora problem synas i samband med en eventuell räntehöjning. Hur många klarar av att betala sina lån då?

Att köpa en bostad handlar om den största investering man gör i livet. Det är inte som att köpa en ny cykel utan här krävs det kunskap, erfarenhet och noggrannhet. Många slarvar med detta och köper grisen i säcken. Det leder till problem med exempelvis tvister om dolda fel – något som rent statistiskt ökat markant under senare år.

Vi förmedlar kunskap om bostadsförsäljning

Vi som driver den här sidan har bakgrunder som mäklare och vi hoppas att våra texter kan öppna ögonen för våra läsare. Vi vill visa bostadsaffärer ur alla tänkbara perspektiv och därigenom hjälpa både säljare och köpare att göra en bättre affär.

Vår ambition är att förmedla kunskap, ge tips och visa upp detaljer som kan skapa ett större mervärde. När är det dags att sälja? Vilka renoveringar lönar sig – och vilka kostar bara onödigt med pengar? Vilka städer – och områden – är heta? Vi tar ett krafttag om den svenska bostadsmarknaden. Välkommen!