Öppen spis är en gammal tradition i Stockholm

Öppen spis har varit en tradition i svenska hem i Stockholm sedan lång tid tillbaka. Det finns faktiskt både en och annan anledning till denna företeelse.

Att ha en öppen spis var från början ett sätt att skydda sig från den isande kylan som kunde förekomma året runt. Spisen var även det ställe där man hängde en kittel över elden för att få sig en kopp kaffe. Men inte bara kittlar hängdes där. Stora grytor fick ta plats när det skulle bli mat.

Att laga mat över öppen eld är en tradition som sträcker sig långt tillbaka till urminnes tider. En del traditioner bjuder på att man lägger ner de heta stenarna i jorden tillsammans med kött som ska tillredas. Då ligger det i flera dagar och blir mycket mört och lättuggat. Helt delikat.

Öppen spis i Stockholm hittar du i både gamla hem och nya

Traditionen att laga mat med heta stenar i jorden härstammar från Hawaii och är inte att tillämpa i Stockholm i våra dagar. Nu är det populärare att grilla över öppen eld. Det sker då utomhus i stället för i den öppna spisen i vardagsrummet. Där är det mer för värme och mys.

Det förekommer allt som oftast att man ser en öppen spis i Stockholm såväl i äldre byggnader som i nybyggda hus och hem. Om du tänker på att seden att ha en öppen eld att samlas runt kan hittas i nästan varje kultur är det inte så underligt att vi även i våra dagar vill ha en i vårt hem.

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt