Våga be om hjälp vid större projekt

Väldigt många privatpersoner i Sverige har börjat snåla in pengar då det handlar om olika renoveringar av sina hem och detta är en sak som verkligen kan komma att straffa sig i slutändan. Visst – till mångt och mycket är det bra att man försöker sig på att snickra, att man vågar sig på att måla eller att lägga om listerna i exempelvis hallen. Det är när folk börjar blanda in även större saker – som man dessutom inte får göra – som problemen börjar komma. Att en vanlig privatperson efter att ha bytt lister plötsligt känner sig mogen för en total badrumsrenovering eller ett byte av kök är inte bara fel – det är totalt livsfarligt.

Det är nämligen överskattningen av sin egen förmåga som ställer till det här och detta i kombination med ren okunskap gör att huset i fråga kan förvandlas till en ren bomb. Vi menar här bomb då det ofta handlar om att man även drar sin egen el då man lägger exempelvis golvvärme till badrummet och köket och här finns en klar risk för brand. Det är alltså – tyvärr – inte ovanligt att bränder som sker i villor och hus i Sverige är sprungna ur att personerna i huset dragit sin egen el. Detsamma gäller olika typer av vattenskador.

Här ska man alltså tänka sig för och be om hjälp – antingen med själva utförandet eller genom att få tips om hur det ska gå till. Vid vatten- och eljobb ska – måste! – man alltid koppla in proffs och då det handlar om andra saker så kan man alltid be om råd. Ring en snickare eller en takläggare och be denne om lite tips eller anlita honom på studs. Det kan vara en investering som betalar sig i längden.

Försäkringsbolag är hårda gällande fuskjobb

Det finns dessutom ganska oroande rapporter från olika försäkringsbolag som verkligen har dragit öronen åt sig gällande diverse hemarbeten. Man har helt enkelt intagit en hårdare attityd generellt mot exempelvis vattenskador efter en badrumsrenoveringen eller en brand som skett på grund av golvvärme. Det spelar alltså ingen roll om det är en privatperson som gjort själva arbetet utan det kan lika gärna vara en certifierad elektriker eller vvs-montör – garanti krävs på arbetet. Med detta menar vi att du som privatperson måste kunna visa upp vem som utfört jobbet hemma hos dig för att – vid eventuell olycka – kunna få pengar av försäkringsbolaget du har.

Detta gäller också ganska långt tillbaka i tiden och här kan man säga att om du köpt ett hus, det börjar brinna i köket på grund av felkopplad el – ja, då måste du kunna spåra vem som utfört jobbet genom en kontakt med den person du köpt huset av. Försäkringsbolagen har alltså blivit tuffare och detta är på många sätt bra – det är nämligen en varningssignal till privatpersoner att tänka sig för innan man påbörjar ett projekt man inte har behörighet för att göra.