Sälj ditt hus med förtjänst

Om man står inför att sälja sin bostad så är detta något som man alltid – naturligtvis – vill tjäna pengar på och gärna så mycket som möjligt. I vissa städer är bostäder mer lättsålda än i andra och tar man Stockholm som exempel så är den staden ganska extrem sett till hur stor vinst man kan göra vid en försäljning.

Det vi menar med detta är att Stockholms bostadssituation är på gränsen till absurd och att du där kan få betala mer för en enrumslägenhet än vad du får göra för en större villa i Norrlands inland. Det här handlar om att det inte finns tillräckligt många bostäder att matcha det stora antalet människor som flyttar till staden och detta i kombination med att man inte klarar av att bygga ikapp skapar denna höga prisnivå.

Det är alltså ett guldläge att sitta på exempelvis en bostadsrätt i Stockholm och där kommer man – oavsett – att sälja med god vinst. För andra städer i Sverige så gäller dock lite andra premisser då det handlar om att sälja med profit och därför tänkte vi här ge lite tips på hur man kan gå tillväga. Naturligtvis kan man inte garantera att någon vinst kommer att göras bara för att man följer dessa tips – allt handlar om hur marknaden ser ut, men man har åtminstone bättre chanser. Vi tar detta i punktform så blir det lite enklare att följa.

  • Städa bort det onödiga. Det här är en självklarhet som tyvärr inte följs. Att man – vid en visning – lämnar onödiga saker framme är vanligare än vad man kan tro och detta gäller även möbler. Bara för att den där gamla fåtöljen du ärvt av din mormor har ett värde för dig så betyder inte det att den kommer att tilltala spekulanter. Ta bort det som inte passar in och om du själv är osäker på detta – använd då nästa punkt.
  • Mäklare. Snåla inte in på detta. Det har blivit vanligare att folk väljer att sälja bostäder utan mäklare och detta på grund av det numera är möjligt på ett helt annat sätt än tidigare tack vare internet. Man glömmer här dock att en mäklare är en expert och att en mäklare således kan hitta guldkornen i ditt boende. En mäklare vet vad som säljer i ditt boende och vet vad som krävs för att få fram det absolut bästa priset. Tack vare kontaktnätet en mäklare har så kommer du dessutom att nå fler människor. Snåla inte in på en mäklare!
  • Renovera. Lite av en överkurs kanske – men har du pengar över så se detta som en investering snarare än en utgift. Här menar vi att en summa av kanske 30.000 kr för ett nytt kök kanske kan generera en vinst på det tredubbla då du säljer. Detsamma gäller badrum, sovrum och andra rum i huset. Fräscha till och även här kan en mäklare ge dig tipsen om vad ditt fokus ska ligga.

Det var alltså tre stycken punkter som kan hjälpa till vid en bostadsförsäljning och detta egentligen oavsett var man bor. Här kan dock den tredje punkten vara mer riskabelt om du bor i en mindre stad där priserna har en tendens att svänga mer. Se alltså till att verkligen sälja i rätt läge och inte då priserna är på väg nedåt. Genom att använda dig av punkt två – anlita en mäklare – så kan detta undvikas och där kan du få tips om när det är dags att sälja och när du ska avvakta.